Artikel

Illustration af bekymret mand med briller

Category: Expertise stories

Dystopi eller Utopi – AI’s indtog på arbejdspladsen

Forfattere: Henrik Timm og Jeppe Kjelkvist
Baseret på indlæg af Katrine Ellersgaard Nielsen og Alf Rehn fra Årets projektdag 2024

Kunstig intelligens har for alvor stjålet opmærksomheden det seneste år med nye og forbedrede "Large Language Models" som ChatGPT og Co-pilot. Selvom AI ikke er en ny teknologi, har den tidligere været forbeholdt eksperter på området.

Nu, hvor AI er blevet allemands eje, opstår der nye spørgsmål og bekymringer.

Gør AI mig arbejdsløs?

Det er nemt at frygte for sit job, når man hører om de utallige opgaver, AI kan udføre.

Det korte svar er nej, men den teknologiske revolution vil uden tvivl påvirke arbejdsmarkedet. Historien viser, at selvom teknologi kan overtage mange opgaver, ændrer det snarere vores roller og fokus end at erstatte os fuldstændigt.

For eksempel for halvdelen af alle sygeplejerske kan over 30% af deres arbejde i dag erstattes af eksisterende teknologi, men dette er endnu ikke sket. Teknologi har en tendens til at transformere jobfunktioner snarere end at erstatte dem. 


 

 

 Lad os bruge AI til at understøtte vores velfærd i stedet for at udfordre den

Katrine Ellersgaard Nielsen

 


AI-revolutionen rammer også vidensarbejdere

Tidligere teknologiske revolutioner har primært erstattet ufaglært arbejdskraft, men AI-revolutionen er anderledes. Den har potentiale til at erstatte arbejdskraft på højere niveauer, hvilket skaber bekymring blandt mange.

En undersøgelse spurgte ledere på højeste niveau: "Hvad kan du, som ikke kan erstattes af AI?" De fleste svar var udtryk for opgaver, som AI i dag eller i nær fremtid kan udføre bedre end mennesker. Dette understreger behovet for omstillingsparathed uanset, hvilket organisatorisk niveau man befinder sig på. 


 

 

 Det farligste man kan gøre, er at tænke ’jeg kan ikke erstattes

Alf Rehn

 


Hvor langt er vi i den nye revolution?

AI er en spændende teknologi med enormt potentiale, men vi har kun ridset i overfladen af, hvad den kan. I øjeblikket er AI blot et "proof of concept", og udsigterne for fuld implementering er lange.

AI’s potentiale afhænger i høj grad af datatilgængelighed og -håndtering. Mange virksomheder er her stadig udfordret. Derudover kræver det en dyb forståelse af, hvordan vi ønsker at bruge teknologien. En forståelse som vi lige nu ikke besidder.

 

Vores fremtid, vores valg

Den nye revolution vil ikke nødvendigvis gøre os arbejdsløse, men vi skal være omstillingsparate. Selvom vi endnu ikke er langt i revolutionen, er det vigtigt at være nysgerrig og tage stilling til AI’s fremtid.

AI er kommet for at blive, og det er op til os at bestemme, hvordan vi vil anvende teknologien. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege at AI handler lige så meget om forandringsledelse som teknologi.

Artboard-20

 

AI is all about the average, but only humans can achieve true excellence

Alf Rehn

 


Baseret på indlæg af Katrine Ellersgaard Nielsen og Alf Rehn